Vihreät eivät halua yksiselitteisesti kieltää yksityisautoilua ja lihansyöntiä

Näin vaalien alla polttomoottoriautojen maahantuonnin kieltäminen vuoteen 2030 mennessä ja lihan syönnin lopettaminen ovat nousseet hirvittäväksi vaaliväittelyksi ainakin täällä maakunnissa. Erityisesti meitä Vihreitä on lehtien palstoilla haluttu moittia yksilön vapauksien kohtuuttomasta rajoittamisesta ja siitä että halutaan hakata köyhää kansaa rajoittamalla heidän yksityisautoiluaan ja syömisiään.

 

Oikaisen nyt tässä muutaman virheellisen käsityksen ihan vaan aikani kuluksi. Mikäli polttomoottoriautojen maahantuonti kielletään Suomessa vuonna 2030, se ei suinkaan tarkoita sitä, että maamme kaikki polttomoottoriautot kasataan roviolle ja poltetaan taivaan tuuliin. Se tarkoittaa sitä, että niillä saa ajaa niin kauan, kun niiden elinkaarta riittää. Suurin osa polttomoottoriautoista on melko vaivatonta muuntaa biopolttoaineilla kulkevaksi menopeliksi ja tässä siirtymävaiheessa valtio voi tukea vähävaraisia ihmisiä muuntamaan autonsa sellaisiksi, vaikka sitten kertakorvauksella. Auton elinkaari Suomessa on useamman kymmenen vuotta, joten polttomoottoreilla ajellaan Suomessa joka tapauksessa melko kauan vielä vuoden 2030 jälkeenkin. Tosin saattaa olla, että autoteollisuus muualla Euroopassa reagoi ilmastotavoitteisiin nopeammalla syklillä ja ajastaan lopettaa polttomoottoriautojen valmistamisen, joten välttämättä ihan uutta polttomoottoriautoa ei ole enää mahdollista ostaa joulukuussa 2029, mutta periaatteessa kaikki polttomoottoriautot, jotka olisi hankittu ennen vuotta 2030 voivat olla liikenteessä niin kauan, kun niillä voi ajaa. Kenelläkään ei siis pitäisi olla mitään syytä paniikkiin. Ei edes meillä täällä maakunnissa asuvilla, joilla yksityisauto on elämisen edellytys.

 

Mennään sitten tähän toiseen yksilön vapauskysymykseen, eli lihan syöntiin. Tänään (26.3.2019) tuli ulos WWF:n suositukset ilmastoystävälliseen ja kestävään syömiseen. Niiden suositusten mukaan kananmunia tulisi syödä korkeintaan 6 kappaletta kuukaudessa, punaista lihaa noin kerran viikossa ja muut ateriat mentäisi kotimaisella kalalla, kanalla ja runsaalla määrällä kasviksia. Mielestäni ilmastoystävällinen ja kestävä ruokailu ei kuulosta kohtuuttoman pahalta vaihtoehdolta, se kuulostaa suorastaan terveelliseltä vaihtoehdolta. Varsinkin jos yksilöön menevän ilmastokeskustelun rinnalle hiilijalanjälkineen nostetaan yksilöön menevä keskustelu sosiaali- ja terveyspalveluiden hintalapusta, niin WWF:n suositus vastaa aika tavalla myös terveysasiantuntijoiden käsitystä terveellisestä ravinnosta. Siihen kun lisätään vielä se, että käytetään lähellä tuotettuja tuotteita ja kasvatetaan ravinnosta osa itse, niin hiilijalanjälki pienenee entisestään. Vaikkei omaa kasvimaata ja kasvihuonetta, eikä siirtolapuutarhapalstaa olisikaan, niin parvekkeellakin voi kasvattaa salaattia, yrttejä ja vaikka pinaattia. Kaikkea ei tarvitse hakea kaupasta. Ruoan itsekasvattaminen on paitsi ilmastoystävällistä, myös kivaa. Ilmastoystävällistä olisi palata edes piirun verran kohti omavaraisuutta ravinnon suhteen.

hannakaisalahde
Vihreät Kotka
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen vuonna 1974 syntynyt nainen, tytär, äiti ja avovaimo. Koulutukseltani olen kulttuurituottaja YAMK sekä nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja.
Toimin Kotkan vihreän valtuustoryhmän toisena edustajana kaupunginhallituksessa. Työskentelen kansanedustaja Hanna Holopaisen poliittisena avustajana eduskunnassa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu