Maapallo tarvitsee meidän apuamme, meidän on kuunneltava nuoria.

”Tieteellinen näyttö ilmastonmuutoksesta ja ihmisen osuudesta siihen on selvää ja kiistämätöntä. Jos emme toimi pian ja päättäväisesti, valtavat luonnontuhot ja jopa sivilisaatiomme romahdus siintävät horisontissa.”

Näin kirjoittavat yli 1 200 suomalaista tutkijaa tänään julkaistussa kirjeessään ilmastolakkoileville nuorille.

Tutkijat, joiden joukossa on muun muassa 140 professoria, tarjoavat täyden tukensa koululaisille, opiskelijoille ja kaikille ihmisille, jotka lakkoilevat vaatiakseen maailman hallituksia toimimaan ilmaston puolesta.

”Erityisesti nuorisolla on oikeus olla vihoissaan tulevaisuudesta, jonka olemme heille jättämässä, jos uhan suuruuteen verrannollista kiireellistä muutosta ei saada aikaiseksi”, kirjeessä lukee.

Näin uutisoi Vihreä Lanka tänään.

 

Meillä aikuisilla on velvollisuus kuunnella lapsia ja nuoria. Sitä vaatii meiltä myös lainsäätäjä.

Niin nuorisolaki, lasten oikeuksien sopimus, kuin kuntalakikin puoltavat velvollisuuttamme ottaa lasten ja nuorten mielipiteet vakavasti ja reagoida niihin.

 

Erityisesti internetissä olen nähnyt useita surullisia kommentteja siitä, miten ”ilmastohysteria on naurettavaa”, tai kuinka ”nuoret on aivopesty pelkäämään mörköjä, joita ei ole olemassakaan. ” Tällä on viitattu nimenomaan ilmastonmuutokseen. Useissa kommenteissa on välittynyt aikuisten vähättelevä asenne nuoria kohtaan. On kyseenalaistettu opettajia, jotka antavat nuorten osallistua näihin mielenilmauksiin ja velvoitettu antamaan jälki-istuntoa mokomille kurittomille kakaroille. Lisäksi on painettu villasella nuorten ilmastoahdistusta ja todettu, etteivät nuoret mitään ymmärrä.

 

Nuorisotyön ammattilaisena ja työkseni nuorten osallisuusasioiden parissa työskentelevänä tällaiset kommentit ovat tuntuneet minusta kummallisilta. Meillä aikuisilla kun on velvollisuus kuulla nuoria ja ottaa heidän asiansa vakavasti. Erityisen pettynyt olen politiikassa mukana olevien kollegoideni vastaavista kommenteista. Ovatko he lainkaan ymmärtäneet, että tehtävänämme on rakentaa maailmaa tuleville polville, joka ei voi tapahtua vuoropuhelematta nuorten kanssa. Totta kai politiikkaa leimaa aina sen sukupolven tahtotila ja maailmankuva, joka suureksi osaksi on vallassa. Omassakaan nuoruudessa ei ilmastonmuutosta pidetty niin vakavana uhkana, mitä nykytutkimuksen valossa voidaan arvioida. Silloin puhuttiin kyllä happosateista ja otsonikadosta, puhuttiin mannerjäätiköiden sulamisesta ja siitä miten se tulevaisuudessa saattaisi vaikuttaa rannikkoseutujen tilanteeseen. Oma sukupolveni on kuitenkin näiden nykyisten nuorten vanhempia. Meidän lapsillemme ilmastonmuutos näyttäytyy pelottavana asiana. Meidän lapsemme vaativat meiltä aikuisilta ilmastotekoja. Me emme saa vähätellä sitä. Meillä on lainmukainen velvollisuus kuulla ja toimia. 

 

Meidän aikuisten on velvollisuus ottaa nuorten huoli vakavasti. Tämä ei ole mikään mielipideasia.  Ellemme me tänään tee kaikkea sitä, mitä nykyteknologialla ja nykyisellä tietämyksellä on tehtävissä, me emme voi sanoa itseämme vastuullisiksi aikuisiksi. Me jätämme lapsemme keskelle katastrofia, jota emme ehkä vielä edes ymmärrä. Lapsilla ja nuorilla on oikeus aikuisena ympäristöön, jonka kanssa on hyvä elää vuorovaikutuksessa. Meidän velvollisuutemme on tehdä kaikkemme sen eteen, että nykyisillä lapsilla ja nuorilla on turvallinen ja kelvollinen tulevaisuus. Siitäkin huolimatta, mitä mieltä itse ilmastonmuutoksesta olemme. 

hannakaisalahde
Vihreät Kotka
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen vuonna 1974 syntynyt nainen, tytär, äiti ja avovaimo. Koulutukseltani olen kulttuurituottaja YAMK sekä nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja.
Toimin Kotkan vihreän valtuustoryhmän toisena edustajana kaupunginhallituksessa. Työskentelen kansanedustaja Hanna Holopaisen poliittisena avustajana eduskunnassa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu