Hoitajamitoitus ei yksin ratkaise katastrofaalista tilannetta

Paise vanhusten hoivapalveluiden, päivähoitopalveluiden ja vammaispalveluiden ympärillä on pikkuhiljaa alkanut puhjeta. On käynyt ilmi, että voittoa tavoittelevat pörssiyhtiöt viis veisaavat asiakasturvallisuudesta ja hoidon laadusta. Tärkeintä on ollut vain voittojen maksimointi.

Me kaikki tiedämme hyvin, ettemme pysty tuottamaan valtavaa määrää sosiaali- ja terveyspalveluita pelkästään julkisin voimin. Me tarvitsemme julkisen palvelun tueksi yksityisiä palveluntarjoajia, mutta emme hinnalla millä hyvänsä.

Hoitajamitoitus ei yksin ratkaise näitä esiin nousseita ongelmia. Sosiaali- ja terveyspalveluita tulee tarkastella yhdenvertaisena kokonaisuutena. Lainsäädäntää tulee muuttaa niin, että palvelua saa tuottaa vain voittoa tavoittelematon taho, kuten perusopetuslaissa on kirjattuna. Meillä on paljon hyviä malliesimerkkejä siitä, miten yksityinen tuottaa palvelunsa hyvin.

Lisäksi kilpailutuksessa tulisi nostaa keskeisempään asemaan se, että minne yhtiö maksaa toiminnastaan verot. Palautuvatko ne takaisin suomalaiseen yhteiskuntaan vai valuvatko ne veroparatiiseihin. Yhteiskunnalle kokonaisuudessaan on edukkaampaa, kun verovarat kiertyvät takaisin yhteiskuntamme rakentamiseen.

Kolmas keskeinen kysymys on osaamisen turvaaminen. Opetusministeri Sanni Grahn- Laasonen nosti esille soveltuvuuskokeiden palauttamisen sosiaali- ja terveysaloille haettaessa. Mielestäni tämä ei yksin riitä, vaan on tarkasteltava johtotason kelpoisuuksia. Siinä missä julkisella puolella sosiaali- ja terveyspalveluita tuottavien yksiköiden kelpoisuusehdot ovat tarkkaan määriteltyjä, niin, että osaaminen sijoittuu terveystieteisiin, geriatriaan, tai sosiaalityöhön, niin vastaavaa yksityistä palvelua tuottavaa pörssiyhtiötä voi johtaa kauppatieteiden maisteri, jolla ei ole mitään osaamista tai koulutusta ihmisten perustarpeista. Tämä ei tietenkään voi olla näin. 

Mielestäni laadulla ja osaamisella hoidetut sosiaali- ja terveyspalvelut ovat ihmisoikeuskysymyksiä, joissa Suomella ei ole varaa lipsua yhtään.

 

 

hannakaisalahde
Vihreät Kotka
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen vuonna 1974 syntynyt nainen, tytär, äiti ja avovaimo. Koulutukseltani olen kulttuurituottaja YAMK sekä nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja.
Toimin Kotkan vihreän valtuustoryhmän toisena edustajana kaupunginhallituksessa. Työskentelen kansanedustaja Hanna Holopaisen poliittisena avustajana eduskunnassa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu