hannakaisalahde

Uusin tutkimus tukee käsitystäni sukupuolittuneesta syrjäytymisestä

Luin tänään YLE:n uutisen, jossa uutisoitiin tuoreita, kotimaisia tutkimustuloksia toisen asteen koulutuksen ja rikollisuuden välillä.

Uutisessa todettiin, että Toisen asteen koulutukseen pääsy vähentää selvästi poikien todennäköisyyttä syyllistyä rikoksiin, selviää Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT), Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) ja Helsingin yliopiston tutkimuksesta.

Suomalaiseen aineistoon perustuva tutkimus osoittaa, että toisen asteen koulutukseen rimaa hipoen päässeet pojat tekevät rikoksia selvästi pienemmällä todennäköisyydellä kuin ilman opiskelupaikkaa jääneet. Vaikutus rikollisuuteen on merkittävä etenkin lyhyellä aikavälillä, tarkasteltaessa ensimmäistä viittä vuotta opiskelupaikan saamisesta.

– Sisäänpääsyrajan juuri ja juuri ylittävistä pojista kahdeksan prosenttia syyllistyy johonkin rikokseen viiden vuoden aikana, kun taas rajan alle jäävistä rikoksiin syyllistyy joka viides, 20 prosenttia. Vaikutus on tuntuva, sanoo VATT:in tutkimusprofessori Tuomas Pekkarinen tiedotteessa.

Mielestäni tämä tutkimustulos vahvistaa omaa käsitystäni sukupuolittuneesta syrjäytymisestä ja vahvistaa käsitystäni siitä, että kaikkien päätösten sukupuolivaikutukset olisi syytä arvioida tarkkaan, ennen kuin mitään isoja muutoksia lähdetään viemään käytäntöön.

Sipilän istuva hallitus on leikannut koulutuksesta ja erityisesti toisen asteen koulutus on ollut kurituksen alla. Koulutuksen aloituspaikkoja on vähennetty. Opetusta on supistettu ja opiskelijat oppivat entistä enemmän ohjatusti työpaikoilla. Nämä molemmat lisäävät riskiä jäädä vaille toisen asteen koulutusta. Kaikista heikoimmassa asemassa ovat paitsi peruskoulun rimaa hipoen läpäisseet, myös erityistä oppimistukea tarvitsevat nuoret. Tuoreimman tutkimuksen valossa leikkaukset ja muutokset kohdentuvat rankimmalla tavalla poikiin, jotka muutenkin ovat alttiimpia rikolliselle toiminnalle tyttöihin verrattuna.

Seuraavalla hallituskaudella tulee ottaa kaikkien päätösten sukupuolivaikutusten arviointi käyttöön ja laatia oma ohjelmansa poikien aseman parantamiseksi. Meillä ei ole varaa sukupuolittuneeseen syrjäytymiseen Suomessa.  

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän EeroKilpinen kuva
Eero Kilpinen

Määrä ei korvaa laatua koulutuksessakaan. Toivotan menestystä kaikille, jotka ottavat haasteen vastaan. Ilman muuta koulutusvarojen riistäminen kohdenuorilta on vihoviimeinen toimenpide, mutta tänä aikakautena talousoikeiston äänenpainot kaikuvat sanomaa, että kukin oppikoon uimaan omin neuvoin. Siitä elämänkoulusta ei monta voittajaa selviydy. En ehkä kehtaa väittää, että syynä kyseisten nuorten ahdinkoon olisi puute menestyksekkäistä miehen esikuvista heidän arjessaan. Jos nuori vastaanottaa huonoja vaikutteita keskimäärin enemmän kuin hyviä, helposti syntyy käsitys, että tämä on syy heikkoihin suorituksiin. Kuten maamme kiusaamisongelman kanssa, arjen tilanteiden esimerkillä on suurempi vaikutus kuin asian märehtimisellä keskustelupalstoilla.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Pojista tulee aina suurempi osa syrjäytymään yhteiskunnasta kuin tytöistä. Sille ei oikeastaan voi mitään. Poikien syrjäytymisongelmaan paras lääke on pääsykokeiden painottaminen opiskelijavalinnoissa, koska pojat pärjäävät niissä keskimäärin paremmin kuin tytöt, kun taas tytöillä on keksimäärin paremmat keskiarvot todistuksissa. Mikäli olen ymmärtänyt oikein, tässä ollaan menty viime vuosina täysin päinvastaiseen suuntaan.

Elämän syrjään kiinni pääseminen tietysti vähentää rikoksia, mutta kaikki ei ole yhteiskunnankaan syytä. Osalla pojista - ja pienellä osalla tytöistäkin - on haitallisia ominaisuuksia jotka altistavat syrjäytymiselle ja sitä kautta rikollisuudelle. Ihmiset eivät ole mitään tyhjiä tauluja. Toki päätöksiä voi tehdä näiden ongelmien lievittämiseksi.

Toisen asteen koulutuksen ongelmista tuskin kukaan voi olla eri mieltä. Iso osa oppilaista tarvitsee perseelle potkimista. Opiskelua ei voi jättää kaikkien omille harteille.

Käyttäjän hannakaisalahde kuva
Hanna-Kaisa Lähde

Kyllä, korkeakoulujen pääsykoeuudistuksessa otettiin nimenomaan askel väärään suuntaan, kun lukiotodistukselle annetaan suurempi painoarvo, kuin pääsykokeille. Nykyhallitus on tehnyt paljon töllön töitä nimenomaan poikia ajatellen, eikä sukupuolivaikutuksia ole millään tavalla arvioitu.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Naisten huonompi asema suomessa on käytännössä kysymys näkemyksestä. Suomessa valtaosa niistä jotka syrjäytyy, masentuu tai tekee itsemurhan on miehiä.

Menisin jopa niin pitkälle että tässä olisi suurin syy/seuraus suhde naisten kokemalle toksiselle maskuliinisuudelle ja häirinnälle.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Suomessa valtaosa niistä jotka ... masentuu ... on miehiä.»

Masennus on kyllä naisilla selvästi yleisempää (joskin voi olla että diagnosoinnissa on vinoumia).

Masennus kun ei niinkään aiheudu syrjäytymisestä tai ympäristöolosuhteista vaan aika vahvasti hormonitoiminnasta ja muusta sellaisesta.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Masennus on vain oire. Syrjäytyminen, yksinäisyys, aktiiviteetit, virikkeet, ympäristö, valoisuus, sää jne vaikuttavat ihmisen hormonitoimintaan. Itse kärsin esimerkiksi masennuksesta jonka taustalla on pitkittynyt yksinäisyys. Sosiaalinen ja emotionaalinen yksinäisyys eivät nimittäin tee kovin hyvää ekstrovertille. En kuitenkaan lähde silti sanomaan millä sukupuolella masennusta on eniten sillä tästä minulla ei ole tietoa eikä näyttää tilastoa. Oli masennus sitten miehellä, naisella tai jollain muulla ei sukupuoli tee toisen masennuksesta yhtään sen tärkeämpää kuin toisen.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos Vastaus kommenttiin #10
    «Masennus on vain oire. Syrjäytyminen, yksinäisyys, aktiiviteetit, virikkeet, ympäristö, valoisuus, sää jne vaikuttavat ihmisen hormonitoimintaan.»

Näin epäilemättä on. Naisilla tosiaan ehkä vain on omat erityislaatuiset alttiutensa hormonitoiminnan ongelmiin. Laittamissani linkeissä oli niistä enemmän.

Olen usein pohtinut masennuksen elämäntilanteeseen ja -strategiaan vaikuttavia vaikutuksia, että olisiko niillä aivan funktionaalinen tarkoitus. Silloin, kun ihmisen elämä on jumiutumassa totuttujen käyttäytymismallien ja toimimattomien ihmissuhteiden ansaan, masennuksen tarkoituksena saattaa olla siitä ansasta vapautuminen. Riskinä on, että kun ahdistus ja paniikki pakottavat kiipeämään vankilaksi muodostuneesta laatikosta ulos, saatetaan pudota paitsi uudelle tielle pois ongelmista, joskus myös rotkoon.

Sikäli masennukseen, ahdistukseen, paniikkiin ja kaikkeen muuhun sellaiseen kannattaa ehkä suhtautua ennemmin elämän tarjoamalla mielenkiinnolla kuin juuri siinä epätoivossa, johon ne ajatuksia suuntaavat. Kun tuon ongelmatiikan mielenkiintoisuuden löytää, sitä voi alkaa käsitellä, no ehkä mielenkiintoisena ongelmana.

    «Itse kärsin esimerkiksi masennuksesta jonka taustalla on pitkittynyt yksinäisyys.»

"Kyllähän sulla on kavereita", heh heh. (No heitin oletuksen, että jotain kavereita kuitenkin on. Lainaus on tytöltä, jota aikoinaan halusin deittailla ja jolle valitin "yksinäisyyttäni".) Tietenkään useimmiten juuri kaverien puute ei tarkoita yksinäisyyttä vaan useimmiten aivan muiden ihmissuhteiden kuin kaverien puute... No, ehkä kaverienkin tai yleisemmin seuran, en tunne tilannettasi.

Sikäli kun muistan, olet kirjoitellut ja kommentoinut täällä Puheenvuorossa varsin fiksusti ja kyllä sinunlaisillesi varmasti löytyy seuraa, kunhan löydät sopivan porukan. Heitän tähän nyt sellaisen horoskooppineuvon, että kannattaa olla rohkea ja lähteä aivan toiseen suuntaan kuin aiemmin. Suomi on järjestöjen luvattu maa ja ne ovat aika valtava seurapiirien kirjo – usein nk. seuranhakutarkoituksessa.

    «Oli masennus sitten miehellä, naisella tai jollain muulla ei sukupuoli tee toisen masennuksesta yhtään sen tärkeämpää kuin toisen.»

Tämä on tärkeää. Jokaisen kohdalla on kyse ihmisestä itsestään eikä jonkin ryhmän jäsenyys pahenna tai helpota sitä ongelmaa lainkaan.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #11

Toisin kuin stressi, tylsyys tai leipääntyminen, masennus on lamaannuttava. Se ei ole mielen tapa pakottaa ihminen ulos laatikostaan, kannusta eteenpäin ja muuttamaan arjen kuviota. Masennuksen huonopuoli kun on että se vie masentuneelta itsetunnon, voimat ja jaksamisen. Varsinkin mielen valtaa näköalattomuus ja epätoivo. Silloin ei ole kykyä pinnistellaä ja ponnistella. Kaikkein pahimmillaan masentuneet eivät tee muuta kuin makaavat sängyssä hiljaa itsekseen. Olen toki todella huono selittämään tätä tämän paremmin. Ehkä tietty parastapa ymmärtää masennusta on silti kokea se itse.

Edit: Ja mitä sitten tulee yksinäisyyteen (offtopic), niin toki tutustuminen ja satunnaisten tuttavien saaminen on helppoa. Mutta se ei toki ole sama asia kuin kaverit ja ystävät. Niistä saa aivan erilaisen "tyydytyksen". Tuttavat ovat sellaisia jotka tulevat ja menevät, nähdään harvoin tai sitten vain jonkin harrastusten parissa. Itselläkin on paljon tuttavia mutta suurimman osan heistäkin olen tavannit vain kerran tai pari elämässäni. Tässä olen oppinut että valitettavasti määräkorvaa laadun ja ahdistavinta on se että vaikka ympärillä seisoisi sata ihmistä sitä silti tuntee itsensä yksinäiseksi ja ulkopuoliseksi. Lääke tosiaan kaverustuminen, mutta todellinen kaverien saaminen vaatii paljon aikaa ja aikaahan ei ihmisillä tunnetusti ole, se on hyvin niukka resurssi.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Miehet ovat olleet etuoikeutettuja ja heillä on myös enemmän vastuuta ja taakkaa. Tämä on johtanut siihen että miehillä on myös paljon ongelmia. Siksi aito moderni vanhankoulukunnan feministi puuttuu myös miesten ongelmiin siinä missä naistenkin. Ylellä oli tänään muuten hyvä juttu koskien sukupuolia: https://yle.fi/uutiset/3-10616219

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Tästähän on ollut paljon keskustelua, että tytöt saavat helposti paremmat arvosanat aktiivisemmaksi arvostellun tuntiosallistumisensa vuoksi. Ehkä, koska tuovat itseään luokassa paremmin esille tai mikä ongelmallisempaa, koska naisopettajat ehkä haluavat enemmän tai vähemmän tarkoituksella "tasoittaa" tyttöjen pärjäämistä elämässä. Tästä oli hyviä puheenvuoroja vuonna 2017 järjestetyn tasa-arvoseminaarin osiossa, jossa käsiteltiin poikien tyttöjä huonompaa peruskoulupärjäämistä.

Mahdollisia tekijöitä kuitenkin vaikuttaa olevan varsin monia ja niistä tiedetään vielä aika vähän, kuten tytöille ja pojille parhaiten sopivista toiminta- ja oppimismalleista.

Sukupuoliaktivismissa myös usein unohtuu, että omista lapsista puolet tulee olemaan toista sukupuolta.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Syrjäytyminen on todellakin sukupuolittunutta ja eniten se koskettaa nuoria miehiä vaikka vielä viimevuosina syrjäytynyt on useammin ollut keski-ikäinen juuri avioeron kokenut mies. Nuorten syrjäytyminen on toimista ja leikkauksista huolimatta lisääntynyt. Valitettavasti syrjäytynyt nuori mies ei ole kovinkaan mediaseksikäs aihe eikä siitä nykyään mielellään haluttaisi puhua. Sillä ei saa media näkyvyyttä eikä se nosta kenenkään statusta muiden silmissä. Yleensä muutenkin jos puhuu nuorten miesten syrjäytymisestä, niin sitä joko vähätellään, se ei kiinnosta tai sitten syrjäytyneitä haukutaan vain "piirakan" mankujiksi. Syrjäytyminen kuitenkin pitäisi ottaa aina vakavasti sukupuolesta riippumatta, sillä yhdenkin kansalaisen syrjäytymisellä ja turvaverkon läpi luiskahtamisella on kaiaskantoiset seuraukset. Ehkäisevätoiminta on paras ja moitteeton tapa ratkaista ongelma ja helpottaa tilannetta, mutta rahat kohdistetaan mediaseksikkäästi lapsiin. Tämä kuitenkin tähtää vain tulevaisuuteen ja estää tulevia nuoria syrjäytymästä, mutta ne jotka ovat jo nyt syrjäytyneitä tarvitsevat apua tässä ja nyt. Ketään vain ei kiinnosta 18-30 vuotias "jonka paikka on työelämässä eikä syrjäytyneenä" näin yleistä, hyvin töykeää ja välinpitämätöntä kuulemaani kommenttia lainaten tai "persuus ylös ja ota vastuu omasta elämästä" kuten syrjäytyneille kuilee joskus sanottavan. Ne ovat silti huonoja vastauksia toisen pyyntöihin saada tukea ja apua.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Lisäksi vielä, työelämä on nykyään radikaalisti muuttunut. Vaikka kuinka opiskelisi itselleen satoja ammatteja ja kouluttautuisi hyvin palkatuille aloille, niin enää nykyään yksikään koulutus ei takaa työpaikkaa vaan jokainen opeteltu ammatti voi yhtä suurella todennäköisyydellä olla myös hukka investointi ja hukkaan heitettyä aikaa. On tavallisempaa työllistyä sellaiselle alalle johon itsellä ei ole lainkaan koulutusta mutta taidot ja opittu opittu on sovellettavissa. Samaan aikaan yritykset säästää sisäisestä koulutuksesta ja palkkaa mieluiten sellaisia työntekijöitä joita ei tarvitse ollenkaan perehdyttää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset