hannakaisalahde

Vain annettu ääni ratkaisee

Eletään kuntavaalien ennakkoäänestyksen aikaa. Kuntavaaleissa äänestysprosentti ei koskaan ole erityisen korkea. Kotkassa on ennakkoon äänestetty saamani tiedon mukaan laiskasti. Ihmettelen asiaa itse syvästi, koska kuntavaaleissa tehdään kuitenkin kaikista tärkeimmät ratkaisut ihmisten arkipäivää koskien.

Valtuustoissa päätetään mm. kirjastojen ja terveyskeskusten sijainnista, vanhusten laitospaikkojen määrästä, kotiin saatavista palveluista, pyöräteistä, koulujen säilyttämisestä tai lakkauttamisesta, opetuksen tasosta, päivähoitopaikkojen sijainnista ja ryhmien koosta, nuorisotalojen olemassa olosta, kaavoituksesta, virkistysalueista, liikuntapaikoista, uimarantojen sijainnista, kuntavero- ja kiinteistöveroprosentista sekä jäteastioiden sijoittelusta. Tavallisista asioista jotka vaikuttavat kaikkien meidän arkielämään.

Television vaalikeskusteluja on värittänyt sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus ja joskus jopa EU-politiikka. Nämä ovat toki tärkeitä teemoja, mutta äänestäjän ja kuntalaisen, eli meistä jokaisen on hyvä muistaa, että seuraukset sote-uudistuksesta ja siitä, miten palvelut tulevissa maakunnissa rakennetaan, kannetaan kuitenkin paikallistasolla. Päättäjinä toimii kunnanvaltuutetut, ne paikalliset puurtajat, jotka edustavat omia kuntalaisiaan. Mitä useampi äänestää kuntavaaleissa, sen kattavampi kaarti on näitä tärkeitä, arkipäivän asioita päättämässä. Sen laajemmalle valta päätöksen teosta ulottuu.

Kotkassa puhaltaa nyt muutoksen tuulet. Moni valtuustokonkari ei enää asettunut ehdolle näissä vaaleissa. Valtaan pyrkii paitsi uusia ihmisiä, myös uusia vahvoja ryhmittymiä. Siksi juuri nämä vaalit ovat erityisen tärkeät kuntavaalit. Näillä vaaleilla voidaan muuttaa ja luullakseni myös muutetaan kotkalaista päätöksentekoa enemmän kuin monissa aikaisemmissa kuntavaaleissa. Valtasuhteet valtuuston ja lautakuntien sisällä voivat muuttua paljonkin.

Nyt olisi ensiarvoisen tärkeää saada mahdollisimman monen kotkalaisen äänioikeus käyttöön. Yhdellä äänellä voi aina vaikuttaa enemmän, kuin äänestämättä jättämällä. Kutakin täysi-ikäistä kuntalaista kohden on olemassa yksi ääni. Sen voi käyttää, tai vastaavasti jättää käyttämättä. Käyttämättömänä sen merkitys on tietysti täysin olematon.

Erityisesti kannustan nuoria äänestämään. Keski-ikäiset, saati keski-iän ylittäneet ovat yleensä aktiivisimpia äänioikeuden käyttäjiä. Äänestyskäyttäytymisestä tiedetään, että listalta äänen saa se, johon äänestäjän on helppoa samaistua. Jos Kotkan ikäjakauma on muutoinkin sellainen, että vanhusväestön määrä lisääntyy jatkuvasti, olisi erityisen tärkeää, että nuoret ja alle keski-ikäiset, lapsiperheelliset ja nuoret aikuiset kävisivät äänestämässä omaa ikäluokkaansa. Valtuuston päätöksethän mukailevat aina kulloistakin porukkaa, ketä siellä on päättämässä ja jos valtuuston keski-ikä jatkuvasti nousee, ei voida odottaa innovatiivista, uudenaikaista ja luovaa politiikkaa.

Toivotaan siis äänestysintoa näille jäljellä oleville äänestyspäiville. Riittää kun menet joko kirjastoon, tai sunnuntaina sitten omalle äänestysalueellesi ja otat henkkarit mukaan. Sitä ennen tietysti kannattaa miettiä millaisessa Kotkassa sinä haluat asua ja elää. Tämänhän pitäisi vaikuttaa äänestyspäätökseesi. Kotkassakin on ihan varmasti kaikkien puolueiden listat mukaan lukien jokaista äänioikeutettua vastaan vähintään yksi itselle, omille tavoitteille ja omalle arvomaailmalle parhaiten sopiva ehdokas. Kun paneutuu, löytää omimman ihan varmasti. Joskus se vaatii vähän omaakin viitseliäisyyttä, mutta netti ja some tuovat onneksi meidät ehdokkaat lähemmäs kuntalaisia. Kannattaa äänestää.

 

Hanna-Kaisa

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat