Poikiakin pitää suojella

 

syntyminen on sinänsä jo syrjäytymisriski Suomessa. Olen todella iloinen, että oma puolueeni on vihdoin tarttunut tähän aiheeseen todella väkevästi. Tällä viikolla ulos tuotiin Vihreiden paketti poikien syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Paletti löytyy täältä: https://www.vihreat.fi/artikkeli/2017/03/pelastetaan-pojat-vihreiden-toimenpidepaketti-tahtaa-poikien-syrjaytymisen-ehkaisyyn

 

 

Me tiedämme esim. että vangeista 90 % on miehiä, miesten keskinäiset terveyserot ovat maassamme huomattavasti suuremmat, kuin naisten vastaavat tai naisten ja miesten väliset terveyserot. Tiedämme myös että kaikista huonoimmassa sosioekonomisessa asemassa olevat henkilöt ovat maassamme useimmiten miehiä, kuten esimerkiksi asunnottomista suurin osa on miehiä tai itsemurhaan päätyvistä suurin osa on miehiä. Useimmat tutkimukset kertovat, että miesten (poikien)  syrjäytymiseen voistaisiin vaikuttaa jo äitiysneuvolassa, lasten neuvolassa, päivähoidossa ja peruskoulussa. 

 

Vaille ammatillista koulutusta jäävistä henkilöistä valtaosa on nuoria miehiä ja päiväkodeissa ja kouluissa poikien oppimisvaikeudet jäävät vieläkin liian usein huomiotta. Tämä varmasti korreloi sen kanssa, että esim. 75 % vangeista omaa lukihäiriön, jota ei koskaan havaittu peruskoulun aikana.

Mielestäni tämä on hälyyttävää ja meidän on pystyttävä pysäyttämään tällainen yhteiskunnallinen kehitys.

 

Me poliittiset päättäjät olemme tästä osaltamme vastuussa. Me luomme yhteiskunnan pelisäännöt ja puitteet missä lapsemme kasvavat. Tiedämme varmasti, että suurenevat ryhmäkoot eivät ainakaan ole ratkaisu tähänkään ongelmaan. Mitä suurempi ryhmä, sen varmemmin yksilölliset ominaisuuden jäävät huomiotta. Siksi on tärkeää puolustaa neuvolan ja oppilashuollon resursseja ja panostaa pienempiin ryhmäkokoihin niin kouluissa, kuin päiväkodeissakin. Nuorisotyön sisällöissä tulisi huomioda sukupuolisensitiivinen työ ja muutoinkin tekemiemme päätösten sukupuolivaikutukset tulisi arvioida nykyistä laajemmin.  Eikä siitäkään haittaa olisi, jos lastentarhan opettajan ja peruskoulun opettajan koulutukseen hakeville palautettaisiin sukupuolen mukaan aloituspaikkakiintiöt ja lisäpisteet. 

 

Meillä paikallisilla päättäjillä on valta ja vastuu poikien alkutaipaleesta. Meidän tulee jatkossa tehdä entistä tarkemmin sukupuolisensitiivisiä päätöksiä. Meidän on kyettävä peilaamaan sukupuolivaikutuksia pitkälle tulevaisuuteen.

 

Hanna-Kaisa

hannakaisalahde
Vihreät Kotka
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen vuonna 1974 syntynyt nainen, tytär, äiti ja avovaimo. Koulutukseltani olen kulttuurituottaja YAMK sekä nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja.
Toimin Kotkan vihreän valtuustoryhmän toisena edustajana kaupunginhallituksessa. Työskentelen kansanedustaja Hanna Holopaisen poliittisena avustajana eduskunnassa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu