hannakaisalahde

Poikiakin pitää suojella

  • Poikiakin pitää suojella

 

syntyminen on sinänsä jo syrjäytymisriski Suomessa. Olen todella iloinen, että oma puolueeni on vihdoin tarttunut tähän aiheeseen todella väkevästi. Tällä viikolla ulos tuotiin Vihreiden paketti poikien syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Paletti löytyy täältä: https://www.vihreat.fi/artikkeli/2017/03/pelastetaan-pojat-vihreiden-toimenpidepaketti-tahtaa-poikien-syrjaytymisen-ehkaisyyn

 

 

Me tiedämme esim. että vangeista 90 % on miehiä, miesten keskinäiset terveyserot ovat maassamme huomattavasti suuremmat, kuin naisten vastaavat tai naisten ja miesten väliset terveyserot. Tiedämme myös että kaikista huonoimmassa sosioekonomisessa asemassa olevat henkilöt ovat maassamme useimmiten miehiä, kuten esimerkiksi asunnottomista suurin osa on miehiä tai itsemurhaan päätyvistä suurin osa on miehiä. Useimmat tutkimukset kertovat, että miesten (poikien)  syrjäytymiseen voistaisiin vaikuttaa jo äitiysneuvolassa, lasten neuvolassa, päivähoidossa ja peruskoulussa. 

 

Vaille ammatillista koulutusta jäävistä henkilöistä valtaosa on nuoria miehiä ja päiväkodeissa ja kouluissa poikien oppimisvaikeudet jäävät vieläkin liian usein huomiotta. Tämä varmasti korreloi sen kanssa, että esim. 75 % vangeista omaa lukihäiriön, jota ei koskaan havaittu peruskoulun aikana.

Mielestäni tämä on hälyyttävää ja meidän on pystyttävä pysäyttämään tällainen yhteiskunnallinen kehitys.

 

Me poliittiset päättäjät olemme tästä osaltamme vastuussa. Me luomme yhteiskunnan pelisäännöt ja puitteet missä lapsemme kasvavat. Tiedämme varmasti, että suurenevat ryhmäkoot eivät ainakaan ole ratkaisu tähänkään ongelmaan. Mitä suurempi ryhmä, sen varmemmin yksilölliset ominaisuuden jäävät huomiotta. Siksi on tärkeää puolustaa neuvolan ja oppilashuollon resursseja ja panostaa pienempiin ryhmäkokoihin niin kouluissa, kuin päiväkodeissakin. Nuorisotyön sisällöissä tulisi huomioda sukupuolisensitiivinen työ ja muutoinkin tekemiemme päätösten sukupuolivaikutukset tulisi arvioida nykyistä laajemmin.  Eikä siitäkään haittaa olisi, jos lastentarhan opettajan ja peruskoulun opettajan koulutukseen hakeville palautettaisiin sukupuolen mukaan aloituspaikkakiintiöt ja lisäpisteet. 

 

Meillä paikallisilla päättäjillä on valta ja vastuu poikien alkutaipaleesta. Meidän tulee jatkossa tehdä entistä tarkemmin sukupuolisensitiivisiä päätöksiä. Meidän on kyettävä peilaamaan sukupuolivaikutuksia pitkälle tulevaisuuteen.

 

Hanna-Kaisa

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Useimmat tutkimukset kertovat, että miesten (poikien) syrjäytymiseen voistaisiin vaikuttaa jo äitiysneuvolassa, lasten neuvolassa, päivähoidossa ... »

Voisitko tarkentaa, mitkä tutkimukset? Tästä on viime aikoina kyllä ollut keskustelua, että päivähoidossa olevat lapset pärjäävät yleensä muita paremmin, mutta siinä on vaan ollut se vääristymä, että päivähoidossa on tavallisimmin työelämässä olevien koulutettujen vanhempien lapsia.

Olen aiemmin tuonut esiin hypoteesin, että poikien huono koulumenestys jollain tapaa liittyisi parisuhdemarkkinoiden muuttuneeseen rakenteeseen.

Tiivistettynä, poikien motiivi opiskella on aiemmin perustunut siihen perinteiseen malliin, että pojat ja miehet ovat kilpailleet parisuhteista hyvällä toimeentulolla. Muun muassa sukupuolten välinen tasa-arvo tekee tästä vaikeaa ja siksi pojat ehkä useammin omaksuvat persoonallisuusakseleita ja strategioita, jotka sopivat ennemmin lyhytkestoisiin parisuhteisiin ja muutenkin eri perusteisiin.

Hypoteesissä on sinällään konservatiivipoliittisen agendan painolasti, mutta hypoteesi on nuorten sosialisoitumisprosessin ja elämänstrategioiden kehittymisen kannalta ymmärrettävä ja sopii näihin havaintoihin poikien koulumenestyksestä. Sinällään hypoteesin pohjalta voisi ennustaa myös yksinhuoltaja-äitien osuuden kasvua tai syntyvyyden alenemista, mutta vaikka sellaiset trendit ovat havaittavissa, ne ovat aika heikkoja.

Osin rikollisuus selittyy poikien ja miesten naisiin verrattuna keskimääräistä korkeammalla riskinottotaipumuksella, jonkin tyyppisen väkivaltaisuuden sukupuolittuneisuudella, jne. Näihin eroihin ei ehkä voi vaikuttaa muuten kuin lasten fyysisellä kastraatiolla.

Käyttäjän hannakaisalahde kuva
Hanna-Kaisa Lähde

Henrin Elonheimon väitöskirjassa oli näihin viitattu. Just nyt en ole kirjan äärellä, mutta jos löydät tämän väikkärein, siitä on varmasti apua.

Toimituksen poiminnat