hannakaisalahde

Pari sanaa delfiineistä (älä ota kesäkissaa... - vai miten se meni?)

Ei, en aio moraalisoida Särkänniemen delfiinien mahdollista kohtaloa Kreikassa, enkä Särkänniemen salaista, yöllistä operaatiota kuljettaa delfiinit pois Suomesta, enkä Särkänniemen vaitonaista tiedotuslinjaa, enkä edes sitä, onko paikka jonne delfiinit vietiin hyvä ja turvallinen ympäristö niille tulevaisuudessa. Niitä asioita on moralisoitu ihan tarpeeksi ja ihan tarpeeksi monesta tulokulmasta, että se aihe on kertakaikkiaan loppuun käsitelty. Piste.

Tarkoitukseni on herättää tässä kohtaa keskustelua siitä, miten Särkänniemen, sen hallituksen ja Tampereen kaupungin valitsema linja palvelee meitä vanhempia tässä kertakäyttöyhteiskunnassa, jotka olemme halunneet opettaa lapsillemme, että eläin ei ole lelu. "Älä ota kesäkissaa", menettää mielestäni hieman merkitystään. Miten tämän jälkeen on enää mahdollista sanoa lapselle, että eläimen hankkiminen tarkoittaa sitä, että siitä pidetään hyvää huolta sen kuolemaan saakka?

Minusta se on hieman haastavaa. Jos ajatellaan sitä, että Särkänniemi on toiminut monien meidän perheiden kesänviettopaikkana. Delfinaario on ollut kiinteä osa sitä jo omasta lapsuudestani saakka. Delfinaarioon ei ole ollut pakko mennä. Se on ollut jokaisen vanhemman oma valinta meneekö sinne vai ei. Itse kävin siellä jo lapsena ja toki olen sinne vienyt myös omatkin lapseni aikuisena, mutta se ei ole ollut pakollista. Se on ollut valintakysymys. Minusta se vaan on kuulunut siihen, että lapsillani on oikeus tutsutua delfiininäytökseen kun nämä delfiinit on kerta sinne aikoinaan tuotu ja nämä ovat kouluttajiinsa kiintyneet, kuten kissat ja koirat ja niillä on ollut olosuhteisiin nähden hyvät oltavat siellä. Etenkin nuoremmilla pojilla, joiden ainoa maailma on ollut Särkänniemen delfinaario.

En tiedä johtuuko tämä vieläkin sisälläni piilevästä lapsen uskosta, mutta kuvittelin aina, että nämä delfiinit vanhenevat Särkänniemessä ja niistä pidetään hyvää huolta hamaan hautaan asti. Niin tapahtuisi, vaikka villidelfiinien pyynti ja maahantuonti onkin kiellettyä nykyään, enkä itsekään pidä sitä huonona asiana ja siitäkin huolimatta, että uusia delfiinejä ei ole enää aikoihin Särkänniemeen syntynyt, mikä on luonnollista Veera-delfiinin ikäkin huomioon ottaen. Ajattelin että Suomessa on itsestään selvää hoitaa asiat niin, että delfiinit pidetään loppuun asti.

Ymmärrän hyvin, että delfiinit olivat suuri kustannuserä Särkänniemelle delfinaariotoiminnan lopettamisen jälkeen. Oikeastaan en ymmärrä täysin toiminnan lopettamista tästä syystä. Ymmärrän asenneilmapiirin muutoksen ja sen tuomat paineet, mutten sitä, että toiminta ajetaan yhdenäkkisesti alas siinä vaiheessa, kun delfinaariossa on pari liki nelikymppistä yksilöä ja pari reilusti alle kolmekymppistä yksilöä. Olisihan sen pitänyt olla tiedossa, että odotettu elinikä näillä otuksilla on +/- 40 vuotta ja niiden ylläpitokustannukset tamperelaisille veronmaksajille ovat liki 5000 euroa vuorokaudessa. Lisäksi sen olisi piänyt olla tiedossa, että tappiota tuottanut delfinaario voisi taloudellisesti vieläkin huonommin, kun lipputulot jäisivät saamatta. Tällä päätöksellä mielestäni sinetöitiin delfiinien kohtalo ja se, etteivät ne voineet vaheta ja kuolla omassa kotialataassaan.

 

Mutta, mutta... lupasin, etten ota kantaa niiden siirtoon, enkä muuhunkaan jo paljon keskustelua aiheuttaneeseen. Olin kuitenkin toivonut, että ratkaisuissa olisi voitu tukea sitä, että kun joku henkilö, taho tai tässä tapauksessa kaupunki hankkii eläimiä itselleen, ne pidetään kotona hamaan hautaan saakka. Se olisi ollut moraalisesti tärkeä viesti meille kaikille, etenkin lapsille. Nyt on tosiaan aika vaikeaa seisoa tässä kertakäyttöyhteiskunnassa niiden argumenttien takana, että eläintä ei pidä ottaa, ellei ole valmis sitoutumaan siihen että se vanhenee ja kuolee. Siitä pitää huolehtia loppuun saakka. Se on meidän ihmisten velvollisuus vallasamme olevia luontokappaleita kohtaan.

Delfinaario oli Särkänniemelle imagollinen kysymys. Minusta tämänkin pitäisi olla sellainen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Itse olen vähän heikoila tästä aiheesta, joten olisi kiva tietää miksi ne heitettiin pois Suomesta? Miksei ne voinut olla loppuun asti täällä? Ja miksi yli päätänsä homma lopetettiin?

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

P.P:"..miksi ne heitettiin pois Suomesta? "

Uskotko jos sanon että raha? Silakat maksaa..altaan lämmitys ehkä hieman enemmän jne.

PS varmasti hieno blogi, mutta meitä kärsimättömiä varten jatkossa 95% lyhennettynä.

Käyttäjän hannakaisalahde kuva
Hanna-Kaisa Lähde

Luulen että isoin tekijä oli kustannukset mitä delfiinien ylläpidosta Särkänniemelle koitui sen jälkeen kun delfinaarion näytöstoiminta päätettiin lopettaa.

Käyttäjän hannakaisalahde kuva
Hanna-Kaisa Lähde

Luulen että isoin tekijä oli kustannukset mitä delfiinien ylläpidosta Särkänniemelle koitui sen jälkeen kun delfinaarion näytöstoiminta päätettiin lopettaa.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ne ovat laumaeläimiä, ja laumassa on hyvin eroava ikärakenne, joten tällaista tilannetta ei voi olla, että ne kuolevat yksitellen pois kunnes joku on yksin.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Särkänniemen johto toimi joidenkin mielestä väärin, kun ei tiedottanut siirrosta etukäteen.

Haluaisin kuulla, miten tuo tieto olisi parantanut delfiinien hyvinvointia, mutta se kai ei sitten ollutkaan pääasia? Nyt kun eläimet (kai?) voivat paremmin kuin Särkänniemessä, päätös delfiinien kannalta oli oikea.

Attica Park valittiin delfiinien sijoituskohteeksi, koska eurooppalainen uhanalaisten lajien suojeluohjelma EEP osoitti sen Särkänniemelle.

Onko OE sitä mieltä että EEP ei osaa asiaansa vai mistä on kysymys?

http://www.sarkanniemi.fi/sarkanniemi/elamyskohtee...

Käyttäjän hannakaisalahde kuva
Hanna-Kaisa Lähde

Ymmärrän tämän Leevin ja Eevertin kohdalla. Niillä on elinkaarta jäljellä vielä pitkään. Veeralla ja Delfillä ei ole. Minusta olisi ollut inhimillistä odottaa kunnes aika olisi niistä jättänyt.
Nythän ei ole mitään takeita sopeutuuko iäkäs Veera uuteen laumaan...

Käyttäjän hannakaisalahde kuva
Hanna-Kaisa Lähde

Kuten totesin en halua spekuloida muuta kuin moraalista näkökulmaa suhteessa kertakäyttöyhteiskuntaan ja siihen miten me selitämme asian lapsille, joita opetamme ettei eläin ole lelu, vaan niistä huolehditaan loppuun saakka. Se on ihmisen velvollisuus kun sellaisia suojatikseen ottaa. Minusta tämäkin on imagollinen asia, mutta myös valinta jonka Särkänniemi teki jo ajaessaan delfinaariotoiminnan alas.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Väärä valinta tehtiin jo silloin kun päätettiin perustaa delfinaario.

Käyttäjän hannakaisalahde kuva
Hanna-Kaisa Lähde

Kyllä, mutta siihen ei voida 30 vuotta myöhemmin tehtävillä päätöksillä enää vaikuttaa. Silloin kun vastuu eläimistä on itsellä, se tulisi säilyttää loppuun saakka. Nyt tehty sopimus luovuttaa vastuun tulevaisuudessa toisaalle. Tiedossa on muun muassa se, että ellei Veera sopeudu, se siirretään taas muualle. Silloin Särkänniemi ei enää vastaa sen siirrosta.
Minusta tässä kaikessa on moraalinen ristiriita sen kanssa mitä haluamme tuleville polville opettaa. Älä ota kesäkissaa jne.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #7

Kyllä kesäkissan voi antaa uuteen perheeseen aivan hyvin.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #7

Kyllä kesäkissan voi antaa uuteen perheeseen aivan hyvin.

Käyttäjän hannakaisalahde kuva
Hanna-Kaisa Lähde

Toki voi ja pitääkin antaa ellei sitä voida pitää, mutta lähtökohdan tulisi olla, että ei tarvitse antaa.

Delfinaarioasiassakin olisi pitänyt pohtia asioita pitkäjänteisemmin. Esimerkiksi Veeralla ja Delfillä ei ole luontaista elinkaarta enää pitkään jäljellä. Pojat ovat eri asia. Veera ja Delfi pyydettiin Meksikonlahdelta. Ne tuotiin Tampereelle ja kesytettiin ja koulutettiin.
Nyt valitussa mallissa niiden tulevasta kohtalosta ei voida olla varmoja. Jopa eläinlääkärit ovat epäilevällä kannalla Veeran sopeutumisesta. Niiden kohtalosta päättävät toiset. Eivät Särkänniemi ja Tampere. Julminta on se, että kohtalo on eläinten omasta sopeutumisesta kiinni, kun kyse on eläimistä.
Minusta on vastuutonta laittaa vanha, rumasti sanottuna hyvin palvellut delfiinimamma, joka luottaa nimenomaan omiin ihmisiinsä taistelemaan tuossa iässä reviiristään. Se vaan on moraalitonta. Olisimme suomalaisina olleet sille velkaa erilaisen vanhuuden tutussa ympäristössä tuttujen ihmisten kanssa. Se olisi ollut lapsillekin helpompi selittää. Se olisi ollut moraalisesti oikea ratkaisu.
Ainoa toiveeni on se, että kaikki sujuu hyvin. Minun on ainakin mahdotonta lapsille selittää, jos Veera tämän takia menehtyy tai se joudutaan erottamaan tutusta porukastaan, koska se ei sopeutunut. Se on eläin. Se sopeutuu tai ei sopeudu. Se ei ole eläimen valittavissa.
Erittäin vaikeaksi asian tekee se, että osapuolena toimi lasten huvittelupaikkana tunnettu Särkänniemi.
Mutta toivotaan tosiaan parasta...

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Voi myös olla, että Veera muistaa Meksikonlahden lämpimät ja suolaiset vedet ja sinisen taivaan ja tuntee palanneensa ainakin hieman nuoruutensa olosuhteisiin. En tiedä, mutta luulen, että luonnossakin vahat joutuvat luovuttamaan johtaja-asemansa, eli tuskin Veera kovasti siitä enää pitää kiinni.

PS. Mielestäni perustelut siirrolle olivat hyvin asiallisia.

http://www.sarkanniemi.fi/sarkanniemi/elamyskohtee...

Käyttäjän hannakaisalahde kuva
Hanna-Kaisa Lähde

Toki se olisi Veeran kohdalla toivottavaa, muttei todennäköisintä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Hevosia kaupataan yli valtiollisten rajojen, koiria luovutetaan perheestä toiseen eri ikäisinä milloin maksusta, milloin maksutta, Korkeasaaren eläintarha on osa kansainvälistä toimialaa, joka vaihtaa eläimiä sisällään kysynnän ja tarjonnan mukaan. Karjamarkkinoitakin järjestetään tietääkseni edelleen, vaikka elokuvien Villi Länsi on lakannut olemasta.

Miksi kukaan ei ole muistuttanut meitä delfiininsäälittelijöitä siitä, että kysymys on eläimistä?

Toimituksen poiminnat