hannakaisalahde

"Lähetettiin sitten vammaisia viisuihin..."

Tänään käydään Euroviisujen finaali Wienissä. Pertti Kurikan Nimipäiviä ei nähdä finaalissa. 

PNK:n valinta viisufinaaliin herätti paljon tunteita. Sosiaalinen media repesi puolesta ja vastaan. Saman tyyppinen ilmiö nähtiin tällä viikolla, kun PKN ei edennyt finaaliin. 

Oma näkökulmani on se, että suomalaiset olivat rohkeita, ennakkoluulottomia edelläkävijöitä, kun äänestivät PKN:n edustamaan maatamme Euroviisujen finaaliin. Kyse oli yhdenvertaisuuden osoituksesta ja ennakkoluulojen hälventämisestä ja tekomme ansiosta kehitysvammaisten asemasta on avattu monta hyvää keskustelua ympäri Eurooppaa. Tämä ei voi olla huono asia.

 

Ajattelen, että maailma muuttuu ilmiöiden kautta. Maailma muuttuu avoimen keskustelun ja vuoropuhelun kautta. Kun joku ilmiö nousee esiin ja sitä kautta ihmisten huulille ja jos se vielä herättää voimakkaita tunteitakin, niin tällöin se pääsee asennetasolle ja pikkuhiljaa muuttaa asenteita ja sitä kautta maailmaa. Joskus muutos tapahtuu hitaasti, niin että asioiden yhteyttä toisiinsa on vaikeaa havaita, mutta jokainen pienikin askel voi olla merkittävä kokonaismuutoksen polulla.

 

Minulle Euroviisut eivät ole niinkään pelkkä laulu- tai sävellyskilpailu, eikä pelkästään musiikillinen ja visuaalinsen show. Instituution takana on sen historian aikana olleet todella voimakkaasti valtiolliset radio- ja televisiokanavat ja sillä on aina ollut myös tietty poliittinen ulottuvuus. Siksi kaikista maailman musiikkikilpailuista juuri Euroviisut oli se oikea paikka lähettää Pertti Kurikan Nimipäivät edustamaan maatamme.

 

Euroviisujen poliittisuuden huomaa myös siitä, että ensi kerran Euroviisujen historiassa on varauduttu tekniikan avulla vaientamaan yleisön mahdolliset buuaukset, jos Venäjä voittaa maailman rauhaa syleilevällä kappaleellaan, mikä myös on aiheuttanut sosiaalisessa mediassa valtaisaa kuohuntaa. Sitä, että Venäjä valitsi viisukappaleekseen juuri tällaisen on pidetty pöyristyttävänä, irvailevana ja suoranaisena vittuiluna Putinin toimesta. Henkilökohtaisella tasolla ajateltuna käyty keskustelu on ollut taitavaa artistia kohtaan kohtuutonta, mutta ymmärrettävää juuri Euroviisujen poliittisen luonteen takia. Se elää taustalla vahvasti. 

 

Toivon, että oma avauksemme lähettää PKN edustamaan meitä, olisi ollut pitkässä juoksussa  askel kohti avoimempaa ja vuoropuhelevampaa Eurooppaa suhteessa vammaisen henkilön asemaan.  Toivon myös, ettei edustajiemme kirvoittama keskustelu vammaisten oikeuksista kuivuisi kasaan. Toki meillä Suomessakin vammaisten oikeuksissa on vielä paljon parannettavaa, mutta suuntaus on ollut mielestäni hyvä ja uskon PKN:n myös vauhdittavan tätä keskustelua kotimaassakin. 

 

Henkilökohtaisella tasolla olen ylpeä PKN:n pojista ja meistä suomalaisista, kun oltiin näin rohkeita. Eurooppa tarvitsee myös tämän tyyppisiä keskustelun avauksia. 

 

Sitä paitsi parhaimmillaan punk on asenne,ei niinkään musiikillinen tyylilaji. Siksi musiikkikappale sopi juuri heille. Pertti Kurikan Nimipäivien viisuveto oli hyvä muistutus myös niille, jotka luulivat punkin kuolevan.  Punk ei kuole koskaan!  Normeja täytyy uskaltaa rikkoa, pahennusta saa herättää ja keskustelua synnyttää, jotta maailma muuttuisi. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (41 kommenttia)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Minä olrn ylpeä PKN:n pojista ja meistä suomalaisista, kun oltiin näin rohkeita. Eurooppa tarvitsee myös tämän tyyppisiä keskustelun avauksia."

Näin voi sanoa, vaikka musiikillisesti kappale oli kaameaa kuultavaa.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Punk-musiikin sisäisin kriteerein PKN on laadukasta ja "oikeaoppista" musiikkia. Kaikki eivät tietenkään pidä punkista. Yleensä musiikkia arvioidaan tyylilajien sisäisin kriteerein mutta ei niinkään euroviisuissa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ovatko punkissa sanat aina näin naiiveja?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #18

Mä en kokenut niitä naiiveina.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #18

Samankaltaisia sanoituksia on myös muilla. "Aina" on vähän huono sana.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #22

Teksti tuo mieleeni teini-ikäisen maailmantuskan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #26

Sellainen sopii kyllä viisuihin. Serbialla oli teksti josta sai selvää vähän saman tapainen.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Käsi sydämelle? Kehareiden lähettämiseen liittyi myös taka-ajatus menestyshullua Suomen kansaa ajatellen. Jos musiikki ei riitä, niin sympatiapisteet erilaisuudesta ts. poliittinen korrektiuus vähemmistöjä kohtaan saattavat siivittää menestykseen. Anonyymissä esikarsinnassa tällaisesta korrektiuudesta ei tarvinnut välittää, ainakaan ei jäänyt kiinni.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Tulkintani on, että punk on kaameaa kuultavaa. Sen on tarkoituskin olla, sillä punk on kapinaa valtavirtakulttuuria ja sen sovinnaisuuden käsityksiä vastaan. Kun musiikillisella ilmaisulla kapinoidaan, täytyy kapinoida tavanomaista estetiikkaa vastaan. Näyttää, että rohjetaan astua kulttuurin määrittämästä sovinnaisuuden laatikosta ulos.

Eli sikäli biisi nähdäkseni erinomaisesti edustaa punkkia. Tämä tyyli ehkä sopii PKN:lle hyvin, sillä heidän elämänsä on syntymästä lähti määräytyen ollut valtavirtakulttuurin ulkopuolelle suljettua. Sosiaalinen piiri on useimmille enemmän tai vähemmän vapaa valinta, kehitysvammaisille ei. Punk hyvin kuvaa meille sitä, millaisena valtavirtakulttuurimme näyttäytyy kehitysvammaisille.

Osuuko kapina silti täysin oikeaan osoitteeseen, sikäli kun hyvinvointisuomi lienee verraten hyvin kunnostautunut vammaisten elämän inhimillistämisessä, jää kysymykseksi.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Tulkintani on, että punk on kaameaa kuultavaa. Sen on tarkoituskin olla, sillä punk on kapinaa valtavirtakulttuuria ja sen sovinnaisuuden käsityksiä vastaan. Kun musiikillisella ilmaisulla kapinoidaan, täytyy kapinoida tavanomaista estetiikkaa vastaan. Näyttää, että rohjetaan astua kulttuurin määrittämästä sovinnaisuuden laatikosta ulos."

Todella kaameaa. Vastaava musiikillinen kapinailmiö on tuttu mm. jazzin piirissä. USA:n mustat kapinoivat valkoisen valtaväestön sortoa vastaan. Vanhempi väki vieroksui meillä jazzia ainakin 1940-50 luvuilla, mutta se hyväksyttiin vähitellen jopa taidemuodoksi. Nyttemmin se on jäänyt taas marginaaliin.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Euroviisujen tarkoitus on muuttunut, kun esittäjien pitää edustaa jotain muuta kuin edustamansa yhteisön musiikillista antia, kulttuuriaan. Iso muutos oli aikoinaan jo se, ettei esitystä tarvinnut esittää edustajan virallisella kielellä (alkujaan ei ollut kielisääntöä, koska esityskielen katsottiin luontevasti olevan osallistujan oma virallinen kieli).

Se, että viisuihin osallistuu Lordin ja parrakkaan naisen lisäksi vammaisia, osoittaa kisojen muuttuneen eräänlaiseksi "manifestialustaksi", missä ajetaan aivan muita asioita, kuin esimerkiksi hyvä sävellys ja esitys omalta kulttuuripohjalta.

Kunnioitan PKN-yhtyeen esitystä ja julkisuudessaoloa, mutta eihän sillä ole mitään yhteyttä laulukilpailujen perimmäiseen olemukseen, jos siis ajatellaan ettei vammaisuus ole määrittävä tekijä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Vammaisektin voisivat tehdä musiikkia joka on kiinnostavaa. Rämäpunk ei ole kiinnostavaa mutta omassa genressään PKN´n rämäpunk se oli hyvä esitys.
Laitoin jo aikaisemmin Raimo E. Laaksosen blogiin näitä mietteitä. http://raimoelaaksonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/19...

Timo Sguazzin

Minun mielestäni tuo on omituista, asiatonta. Ja jos olet todella pettynyt asiaan niin muuta pois Suomesta. Eikö niin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Musta tän blogin otsikko on vähän ihmeellinen. Eikä niin vähää.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Voisin kuvitella, että joku on tämmöistä esittänyt?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

tuli vaan mieleen kuinka erottamattomia oli esim jossain Usassa nää kysymykset siitä että kuka ja kenen musiikkia ja musiikilliset arvot sinänsä. Eihän niitä ole koskaan voitu erottaa. Ilmiö on vaan tehty läpinäkyväksi euroviisuissa.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #6

Vaikka Usa on monessa ollut kehityksen keihäänkärki, on se myös monessa ollut "ajatusten Syvä Joki". Iso maa, monta kulttuuria ja harvojen tasa-arvoa.

Jos euroviisut otetaan homojen lisäksi muidenkin vähemmistöjen ay-liikkeeksi, niin mikäs siinä. Tosiasiat kannattaisi tunnustaa julkisesti, ja muuttaa säännöt.

Käyttäjän hannakaisalahde kuva
Hanna-Kaisa Lähde

Otsikko oli sosoiaalisestamediasta pomittua. Siksi myös sitaatit.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

OK, mutta kannattaako niitä toistella.

Käyttäjän hannakaisalahde kuva
Hanna-Kaisa Lähde

otsikointi on tärkeä muotoseikka. Blogissa sivuan sosiaalisen median reaktioita kotimaassa ja samalla muualla kirvonnutta laajempaa ihmisoikeuskeskustelua. Siitä otsikko.

Janne Suuronen

Kun muiden maiden edustajat ovat
- nuoria
- kauniita naisia (ja miehiä)
- pukeutuvat seksikkäästi parhaimpiinsa
- laulutaitoisia
- melodisia biisejä
niin Suomea edusti vanhat rumat miehet kulahtaneissa nahkaliiveissään lyhyellä punkbiisillä.

PKN oli todellista punkkia viimeiseen pisaraan asti. Nähdessäni karsinnasta innostuin tosissaan. Mikä virkistävä täydellinen vastkohta muoviseen steriiliin mauttomaan biisit toinen toisiaan matkivassa tusinajoukossa.

Euroviisut kaipaavat lisää PKNniä. Enkä edes tarkoita vähemmistön edustajina, vaan ennen kaikkea muiden yllä mainituin parametrein.

Käyttäjän ArvoPelttari kuva
Arvo Pelttari

En ole varma, että on punkkia mennä Euroviisuihin. En ole varma, kuka PKN on keksinyt lähettää kisaamaan paikasta.
En nyt puhu Jannesta, mutta minua jurppii tämä punk-larppaus, jota harrastetaan PKN siivellä Euroviisujen ajan. On esitetty, että pidetään punkistakin, vaikka oikeasti pitävät sitä kauheana kurana.
Suomen formaatti kisaviisu valitsemiseen on kyllä hyvä (jotta jotain kehuisinkin).

Ja ainakin Toni ja yllättäen Karikin ovat suht nuoria vielä, muuten.

Janne Suuronen

"
On esitetty, että pidetään punkistakin, vaikka oikeasti pitävät sitä kauheana kurana.
"
Kauheaa kuraahan koko Euroviisutkin nykyisin on.

Puoliksi paljastavia asuja nuorilla naisilla ja miehillä. Laadukkaampia täysin nakuja naisia ja miehiä näkee muualla. Ei mitään kyllästyttäviä vihjausasuja esiintyjä toisensa jälkeen. Miksi Euroviisuissa homma jätetään puolitiehen ?

Euroviisuissa on biisi toinen toisensa mitäänsanomattomia iskelmärallatuksia. Vaan kun parempaa ja monipuolisempaa musiikkia on riittävästi ja helposti tarjolla muuallakin.

Pisteenä i:n päällä Euroviisuihin tullut politiikka, missä viimeisen 10- tai 15-vuoden aikana kotiinpäin (=naapurimaat, liittolaismaat) vetävä politiikka on vaikuttanut ainakin yhtä voimakkaasti, kuin itse esitysten sisältö.

Itsekin olen aika valikoivasti pitänyt punk-biiseistä (esim. Pelle Miljoonalla ja Maukka Perusjätkällä on kyllä joitain hyvin kappaleita), mutta PKN:n veto oli musiikillisesti kohtalaisen hyvä. Ja oli tosiaan kokonaisuudessaan piristysruiske kuraviisuihin.

Unohdin edellisen kommentin listasta myöskin, että PKN lauloi Suomeksi. Kotikielellämme. Eikä epätoivoisesti kalastellut ääniä Englanniksi tahi Ranskaksi.

Keijo Kontio

Katselin PKN esitystä ajatuksella olen täysin vieras ulkomaan elävä vailla tunnesiteitä esittävään maahan ja totesin itsekseni - miten PKN pojat poikkesivat jo reilu kolme viikkoa televisiossani riehuneista valkopaitaisista selvästi täysin juopuneessa olotilassa olevista jonkun tietyn urheilumaan kannattajista 1.25 esityksensä aikana - ei mitenkään ... Missä on järjestyamiehet joku huligaani ryhmä on hyökännyt lavalle juuri ennen Suomen esitystä - ai lähetys katkaistiin - no kohta ne on varmaan poissa susikoiran pureskemana lavalta ja Show jatkuu taas ... Mitä ihmettä minne jäi Finland ... Vai oliko se joku viisujen täyte esiintyjä - väliaika esitys ... Jotain GermaaniBarbaari hömpötystä.., no niin ja seuraava esittäjä...

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Virhe oli lähettää runonlausuja musiikin säestyksellä laulukilpailuun.

Galina Kiseleva

kehitysvammaisuus ei riitä voitta Euroviisut,oli väärin laittaa pojat matkaan vaan sen takia että ovat kehitysvammaisia, olisi hyvä jos he olisi osanneet vielä laulaa

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Joitakin vuosia sitten Saksasta oli esiintyjänä sokea naislaulaja. Ei sijoittunut, jäi ihmeen vähälle huomiolle. (Ehkä vaikea asia lähestyä?)
---
Kyse ei ole enää Euroviisuista vaan €uroviisuista.

Mika Ruusunen

Muuten hyvä, mutta tuon pojittelun voi jättää pois jos ei itse ole vanhus (yli 75-vuotias).

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kehitysvammaisten aikuisten miesten " pojittelu " on asennevammaisuutta ja osoittaa blogistin tiedostamatonta ylemmyydentuntoisuutta suhteessa vammaisiin kansalaisiin.

Käyttäjän hannakaisalahde kuva
Hanna-Kaisa Lähde

PKN on bändi. Siksi kirjoitin heistä poikina. Täällä päin suomea se on yleinen tapa. Esim. Agentsin pojat. Olen pahoillani, jos tuo yksittäinen termi vaikutti ylemmyydentuntoiselta. Siksipä haluankin jakaa kanssasi lyhyen tarinan suhteestani kehitysvammaisiin henkilöihin:
Ikävintä minusta on se, että usein ihmiset aktivoituvat kehitysvammaisten ihmisoikeusasioissa vasta sitten, kun asia koskettaa itseään, vaikka inhimillisyyden ja ihmisoikeuksien huomioon ottamisen tulisi olla lähtökohta kaikelle toiminnallemme. Myönnän, että omakin kiinnostukseni aiheeseen kumpuaa oman kokemuksen kautta. Olin 26 vuotias, useita kesekenmenoja saanut nuori nainen, kun pääsin geenitutkimuksiin ja sain kuulla, että minussa itsessä on geenivirhe, joka saattaa aiheuttaa sikiön kehitykseen niin vakavan vaurion, että sikiö joko kuolee tai syntyy erittäin vaikeasti kehitysvammaisena. Silloin aloin tutustua kehitysvammaisten mahdollisuuksiin tässä yhteiskunnassa ja löysin monta epäinhimillistä piirrettä. Oma "onni" on ollut se, että molemmat ne lapseni, jotka elivät syntymäänsä saakka ja sen jälkeenkin olivat normaaleja, terveitä lapsia. Käytän sanaa "onni", koska kehitysvammaisen vanhemmillakaan ei ole kovinkaan hyvä oikeusturva. Se huolestutti minua, kun varauduin kuitenkin siihen vaihtoehtoon että saisin vaikeasti kehitysvammaisia lapsia. Muistan aina, kun menin tyttöä odottaessa Hyksiin istukkapunktioon ja lääkäri selkeästi kertoi minulle mitä minun tulee tehdä, jos tulos on gernivirheinen lapsi. Hän suositteli aborttia, koska lapseni tuskin eläisi vuottakaan. Olin pöyristynyt. Näistä kokemuksistani kummuten olen aina pyrkinyt edistämään kehitysvammaisten asemaa. Vaikka nämä olemassa olevat lpseni ovat ns. normaaleja geneettiseltä rakenteeltaan, niin minulla on 11 lasta, jotka eivät olleet. He kuolivat varhain. Paljon ennen syntymäänsä, kehityksensä alkuvaiheessa, mutta hekin ovat lapsiani. Sitä psitsi vamma se on omassakin kehityksessä, vaikkei se näykään muuten, kuin mahdollisesti vasta seuraavassa polvessa.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #29

Puutuit tärkeään asiaan, vaikka itse aiheen vierestä: koko termi "kehitysvammainen" on äärimmäisen hankala. kehitysvamma voi johtua geeneistä, vanhempien elämäntavoista, onnettomuudesta tai lähes mistä tahansa. Kuten toteat, olet itsekin geneettisesti "vammainen" - mutta mikä olisi sitten se "terve"? Jos asia viedään äärimmäisyyksiin ja geneettiselle tasolle, on koko miessukupuoli kehitysvammaisuutta, geenivirhe.

Valitettavasti yhteiskunnassa kehitysvamma useinkin sidotaan keskusteluissa vain ulkonäköön ja henkiseen/älylliseen tasoon, jota verrataan tilastonormaaliin. Tällainen vertailu on kuitenkin melkoisen epä-älyllistä, vaikka kovin inhimillistä.

Itse punkista vielä: se on musiikin laji, joka alkuaan perustui nimenomaan "vihaisten nuorten" sanomaan, "lapsellisuuksiin" ja suorasukaiseen turhautumisten purkuun, johon "syyllistyttiin", koska haluttiin olla "rock", mutta ei osattu soittaa. Kun punkkari oppi soittamaan, hän lakkasi olemasta "punk".

Mitä taas tulee "vammaisorkesterin" ja Euroviisujen yhteyteen, olet myös täysin oikeassa, erityisesti poliittisuuden osalta. Nimipäivät ei mitenkään eroa Itävallan transusta tai Lapin möröistä. Ensimmäisen euroviisuvoiton Ruotsiin vei Agnethan peppu, ei belgialainen kyläpahanen.

Petteri Hiienkoski

Euroviisut olivat aiemmin fokusoituneet melodiseen musiikkiin, slaagereihin. Niihin kypsyttiin, kun muistuttivat toinen toisiaan. Erilaisuus erottui. Viime vuosina on poliittisuus taas vahvistunut. Yhteisinhimillisyyden ja -eurooppalaisuuden rinnalle on tullut vastakkainasettelua vahvistavia esityksiä. Viisuja on käytetty poliittisten tavoitteiden edistämiseen, mikä on synnyttänyt ristiriitoja. Sehän ei palvele euroviisujen tarkoitusta.

PKN oli rohkea veto. Mahtavaa, että se oli Suomen edustaja. Oli hienoa olla suomalainen. Harmi ettei päässyt finaaliin. Ajattelin että PKN palvelisi euroviisujen tarkoitusta. "Aina mun täytyy!"

Käyttäjän TimoLaes kuva
Timo Laes

Hanna-Kaisan kirjoitus oli pelkkää asiaa. Melkoinen osa kommenteista taas kerran kummallisia. Kisaan ei todellakaan lähetetty vasiten koottua kehitysvammaisten bändiä vaan semmoinen porukka, joka oli aidosti liikkeellä omalla musiikillaan. Miltä se sitten kuulostaakin, on makuasia. Musiikin käsite on vain hehtaarikaupalla laajempi kuin useat kommentaattorit ovat ymmärtäneet.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Minusta sinä tulet ylhäältä päin dissaamaan keskustelijat viitsimättä avata mikä meissä on vialla. Suosittelin kuitenkin kun lause "Kisaan ei todellakaan......" oli niin hyvä.

Käyttäjän JuhaDubbe kuva
Juha Dubbe

PKN oli ja on hyvää politiikkaa hyvän asian puolesta. Venäjän kappale oli kieltämättä hyvin erikoinen nykyti maailmanpoliittisessa tilanteessa. Olisiko ollut kyse yksittäisen ihmisen ja valtion pyrkimytsten ristiriitaisuudesta, jota lännessä ei välttämättä tajuta kovin hyvin?

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

J.D:"PKN oli ja on hyvää politiikkaa hyvän asian puolesta."

Iltapäivälehdissä esiintynyt kuva, jossa Kari esittää mielipiteensä viisufinaaleista, tahi niissä esitetyistä biiseistä, ei mielestäni ainakaan edustanut tätä näkemystäsi.
Mielestäni aika mauton, kuten oli myös se, että tällaista kuvaa levitetään mediassa.

Käyttäjän kalevisaas kuva
Eero Saastamoinen

PKN oli oikea orkesteri, koska se on aito amatööri ja edustaa vähemmistöä.

Ruotsin kappale, sekä ruotsalaisten musiikkibisnesihmisten myös muille valtioille laatimat kappaleet edustivat vanhaa kaupallista soopaa, jota saattoi jo Puolassa 80-luvulla pikku hotelliklubeissa katsella kosteina iltoina.

Venäläinen on taas heidän musiikkibisneksessään, jolla on kohotusarvo vain venäläisten keskuudessa. Se myy varmaan hyvin venäläisille.

Eurovision alkuperäinen tarkoitus on ollut tuoda uutta musiikintekijäjoukkoa esiin.

Siitä sai aikoinaan kauttarantain tunustuksen nuoren Remu Aaltosen taiteilema englanninkielinen kappale, joka julistettiin Euroopan parhaaksi.

En julistaisi mitään sijoittunutta kappaletta koskaan noiden kriteereiden perusteella Euroopan parhaaksi!

Tikku-ukot menivät ohi jo tuhatyhdeksänsataa 80-luvulla!

Siiri Hiiri

Minua on alkanut viime ja tänä keväänä alkanut häiritä paljon toistettu ajatus, että heti jos edustamaan lähetetään joku muu kuin nuori, kaunis, seksikäs ihminen, kyseessä on "poliittinen kannanotto". Eikä tämä muunlainen ihminen tietenkään voi edetä muuten kuin poliittisen kannanoton takia.

Euroviisuja on nyt ollut 60 vuotta. Siellä on esiintynyt satoja laulajia tai ryhmiä, joiden pitäisi edustaa eurooppalaisia. Kuinka moni prosentti esiintyjistä on ollut vammaisia, avoimesti jotain muuta kuin heteroja tai esim. yli 50-vuotiaita? Ja kuinka monta prosenttia eurooppalaisista on nuoria kauniita seksikkäitä alle nelikymppisiä ja kuinka moni taas jotain muuta? Minusta ei ole poliittinen kannanotto vaan normalisointia, että toisinaan esiintyy muutakin kuin samasta muotista tulleita nuoria ihmisiä. Se, että drag-artistin esiintymistä tai kehitysvammaisia pidetään poliittisena kannanottona, vähättelee näiden ihmisten työtä ja oikeutta esiintyä "normaalien" joukossa.

Käyttäjän ppauto kuva
Janne Pirinen

Mnusta ois viimnkin aika et euroviisuissa ois punksarja, keskitiensarja ja transusarja, kuten aikonaan rokinSMkisois.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

PKN on loistobändi. Tuo viisubiisi ei vain ollut ihan sitä PKN:n parasta tuotantoa. Harmi, jos ihmisille jää mieleen vain tuo viisubiisi, koska parempaakin tavaraa on tarjolla.

https://www.youtube.com/watch?v=dGlZyLsogwU

Tapani Lahnakoski

Näissä keskusteluissa kehitysvammaisten oikeuksista jää usein huomaamatta se, että usein tullaan samalla kritisoineeksi varsinkin vaikeavammaisten hoitajia, joiden työ on raskasta monella tavalla. Laitokset kuulemma poistetaan sillä, että ne pirstotaan joiksikin alle 10 vammaisen "kodeiksi".

Kannattaa muistaa, että vammaisia on hyvin eritasoisia. On myös heitä, jotka eivät kuule eivätkä näe saati puhu ja ovat täysin liikuntakyvyttömiä. Kuinka kodinomaisissa tiloissa heitä voidaan hoitaa?

Toimituksen poiminnat