*

hannakaisalahde

Ei seksin oston täyskiellolle!

Mistä ihmeestä Henriksson on herännyt ajamaan seksin oston kriminalisoinnin laajentamista keskellä kesä? Itse en kannata seksin oston täyskriminalisointia.

Yleisissä keskustelussa viitataan aina yleensä Ruotsiin, missä on ollut hyviä kokemuksia täyskriminalisoinnista. Norjassa puolestaan kokemukset ovat olleet päinvastaisia, kun niitä on kysytty itse prostituoiduilta itseltään, eikä viranomaisilta, kuten Ruotsissa. Norjassa on voimassa seksinoston täyskielto, ja sieltä saatujen kokemusten mukaan se on heikentänyt prostituoitujen tilannetta. He ovat esimerkiksi joutuneet antamaan asiakkailleen henkilötietojaan ja kotiosoitteitaan, jotta ostaja on voinut varmistua selustansa pysymisestä puhtaana. Prostituoidut joutuvat hankkimaan asiakkaansa piilossa, mikä lisää väkivallan uhkaa ja luo kentälle niin kutsutut ostajan markkinat. Tämä johtuu nimenomaan siitä, että seksin ostaja haluaa suojella itseään.

 

Prostituoidut ovat sekä naisia että miehiä. He edustavat aina marginaalista ihmisryhmää, mutta marginaalit koostuvat yksilöistä. Osa myy seksipalveluja taloudellisista tai sosiaalisista syistä, hetkellisen rahan tarpeen vuoksi tai suuren rahan toivossa. Taustalla voi olla huumeiden käyttöä, opintojen rahoittamista, suuria sairaalalaskuja tai halu elättää köyhät vanhempansa.

Joukossa on sellaisiakin henkilöitä, joiden taidot eivät ole riittäneet rakentamaan muunlaista elämää. Osa seksityöläisistä on houkuteltu ulkomailta tänne väärin lupauksin tai heidät on pakotettu alalle väkivallalla uhaten. He saattavat tienata rahaa parittajan pussiin säilyäkseen hengissä.

Eikö meidän kaikkien tule parantaa näiden ihmisten asemaa, eikä heikentää sitä?
Olennaisinta on mielestäni se, kuinka varmistamme sellaisten ihmisten tasavertaisen kohtelun, jotka tekevät ehkä erilaisia valintoja kuin me itse. Kyllä heidänkin asemansa pitäisi mielestäni turvata. Erityisesti näiden heikoimmassa asemassa olevien. En äkkiä näe mikä ihmisryhmä olisi heikommassa asemassa, kuin vaikkapa parituksen tai ihmiskaupan uhrit. Luojan kiitos kaikki prostituoidut eivät ole heitä. Mutta koska heitä on ja suurin osa heistä on ulkomaalaisia, olisi mielestäni ensisijaisen tärkeää muuttaa ulkomaalaislakia.

Heitä voidaan suojella muuttamalla ulkomaalaislakia siten, että parituksen ja ihmiskaupan uhrin auttamista pidetään tärkeämpänä kuin työlupaa ja henkilöpapereita. Tällöin suojelun tarve menisi nykyisen byrokratian edelle. Muuten ilman työ- ja oleskelulupaa maassa oleva henkilö ei uskalla hakea virkavallalta apua, kun häntä pahoinpidellään tai kiristetään.

Lisäksi parituksen ja ihmiskaupan välistä tunnusmerkistö tulisi tarkentaa, koska nykyisellään niissä on niin paljon tulkinnan varaa, että monissa kohtaa ihmiskauppa tulkitaan vain törkeäksi paritukseksi, jolloin nämä uhrit jäävät vaille suojelua. Kun nämä olennaiset epäkohdat on ensin saatu kuntoon, niin sitten voidaan siirtyä vakavasti ottamaan kantaa kriminalisoinnin laajentamistarpeisiin. Onko niitä, vai eikö ole. Ihmiskaupan vastaisen työn edistäminen on sentään kirjattu hallitusohjelmaan, kun taas prostituution täyskriminalisointia sinne ei ole kirjattu.

Sitä paitsi meillä on nytkin ihan hyvä osittain seksin oston kieltävä laki ja jos  oikeusjärjestelmä kunnioittaisi enemmän kyseisen lain henkeä antamalla tuomioita ostajille, se olisi  toimiva. Viittaan siihen, että harvemmin tuomiota tulee seksin ostosta parituksen tai ihmiskaupan uhrilta, jos väitetään että ostaja ei tiennyt että hän oli sellainen.

Toivon että me  emme olisi muuttamassa lainsäädäntöä siihen suuntaan, että näiden heikoimmassa asemassa olevien henkilöiden, kuten parituksen ja ihmiskaupan uhrien asema heikkenee entisestään, vaan voisimme rohkeasti olla vaatimassa näiden asioiden hoitoon inhimillistä marssijärjestystä.   En halua olla luomassa maahamme sellaista järjestelmää, missä prostituutio painuu maan alle ja tulee ns. ostajan markkinat samaan aikaan, kun ihmiskaupan tai parituksen uhri ei uskalla hakea virkavallalta apua, kun ulkomaalaislaki on siihen soveltumaton. Uhrit tarvitsevat suojelua. Ulkomaalaislakia sekä paritusta ja ihmiskauppaa koskevaa tunnusmerkistöä tulee ensisijaisesti muuttaa. Näin turvataan se heikoimmassa asemassa oleva ryhmä. Ne jotka  suojelua ja apua tarvitsevat.

 

Hanna-Kaisa

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Johan Lom

"Yleisissä keskustelussa viitataan aina yleensä Ruotsiin, missä on ollut hyviä kokemuksia täyskriminalisoinnista."

Jostain syystä asiaa ei juuri koskaan tarkastella asiakkaan näkökulmasta. Ostokiellosta ei voi olla hyviä kokemuksia tai seuraamuksia asiakkaalle. Seksihän ei siinä mielessä asiakkaan kannalta tarkasteltuna ole verrattavissa esimerkiksi huumeiden ostamiseen, että se ei muodostu terveydelle vaaralliseksi, mikäli mahdollisilta tartunnoilta suojaudutaan.

Kun seuraamuksien positiivisuutta tai negatiivisuutta arvioidaan, tulee toki ottaa huomioon kaikki kyseisen liiketoiminnan liepeillä pyörivät intressenttiryhmät: ostajat, myyjät, poliisi, viranomaiset, mahdolliset parittajat, j.n.e.

Jos vaikkapa selkähieronta kiellettäisiin sillä perusteella, etä useissa hieromapaikoissa on laittomia huonopalkkaisia työntekijöitä, niin selkäheirontaa tarvitsevan asiakkaan asema huonontuisi. Hänen olisi vaikea saada tarvitsemaansa palvelua.

j.olavi heikkinen

olet oikeassa, suomen kielisenä ei löydy yhtään seksikaupan asiakkaista tehtyä diskurssianalyyttista tai edes perinteistäkään haastattelumenetelmin toteutettua tutkimusta.

seksikauppaa ylläpitävään kysyntään liittyvät motiivit ovat siis hämärän peitossa ja avoimina vääristelylle.

j.olavi heikkinen

:)

http://www.mv.helsinki.fi/home/hakkinen/ARKISTO/OU...

http://books.google.fi/books/about/Prostituution_n...

nämäkin tutkimukset ovat tietoteoreettisesti "ulkoapäin" tarkastelevia luonteiltaan, tilastollisia selittäjiä täynnään. asiakkaiden omaehtoinen tilitys puuttuu siis näistä kokonaan.

Käyttäjän hannakaisalahde kuva
Hanna-Kaisa Lähde

"Jostain syystä asiaa ei juuri koskaan tarkastella asiakkaan näkökulmasta."

Tämä johtunee varmaankin juuri siitä, että harva tunnustaa ostavansa seksipalveluita?

Hanna-Kaisa

Käyttäjän VILENIN kuva
Aimo Remes

Eikös uudet tekniikat tulekin tietoisuuteen juuri ammattilaisten kautta?

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Terve,

Perustelunahan on tuo ihmiskaupan torjuminen

Samalla perusteella pitäisi kriminalisoida mm turvapaikanhakioiden vastaanotto, ja kerjäläisille rahan anto, kun niissäkin on ihmiskaupan, ihmissalakuljetuksen, uhreja.

(Sarkasmia)

-Rauhaa

Käyttäjän hannakaisalahde kuva
Hanna-Kaisa Lähde

silloin peruste ontuu, jos hyvä tarkoitus lisää kärsimystä?

Hanna-kaisa

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

"Maahanmuuttajat ovat perustaneet raiskauskeskuksia Eurooppaan". Onko tämä lause mielestänne rasisteinen ja ennakkoluuloja lietsova? Kuitenkin tämän väitteen lukijoista 99 % ei tulkitse väitettä rasismin ilmentymäksi, koska ihmiskaupan vastustamista ja siihen liittyvää maahanmuuttajien leimaamista väkivaltaisiksi rikollisiksi ei tunnisteta rasismiksi. Lause on Stieg Larssonin Millenium-trilogiasta.

Ihmiskaupan vastustamisesta on tullut uusi naisten rasistinen ja muukalaiskammoinen kansanliike, jota ei vain tunnisteta rasismiksi. Kun miehet, esimerkiksi ruotsidemokraatit esittävät väitteitä, että maahanmuuttajat syyllistyvät laajasti raiskauksiin, ja esittävät sitä todisteena muutaman puskaraiskaustilaston Oslosta, niin ilmiö tunnistetaan heti rasismiksi muiden toimesta.

Jokaisen puolueen edustajien tulisi pysähtyä, ja kysyä rehellisesti itseltään, perustuuko äänestäjein tuki seksin ostokiellolle tosiasiassa siihen, että äänestäjät uskovat seksikauppaan välttämättä liittyvän vakavaa rikollisuutta sen vuoksi, että naiset ovat ulkomaalaisia ja ulkomaalaisethan ovat tunnetusti rikollisia?

Sisimmässämme me tiedämme vastauksen tähän kysymykseen.

Käyttäjän hannakaisalahde kuva
Hanna-Kaisa Lähde

Oma näkemykseni ihmiskaupan vastaisesta työstä juontaa juurensa ihmisoikeuskysymyksiin. Se ei rajoitu vain prostituutioon, vaan elinkauppaan, lapsikauppaan ja samalla tavalla myös pimeiden työmarkkinoiden torjuntaan. Ihmiset ovat vaan liian taipuvaisia rinnastamaan ainoastaan parituksen ja ihmiskaupan, joka on erittäin kapea käsitys, kun puhutaan tästä maailmanlaajuisesta ilmiöstä. Jos taas puhutaan ihmiskauppailmiöstä prostituutiossa ei pidä unohtaa, että vaikka valta osa prostituoiduista on naisia, niin miesten määrä lisääntyy jatkuvasti kysynnän kasvaessa. Nuoria poikia joutuu tällöin myös parituksen ja ihmiskaupan uhreiksi.

Hanna-Kaisa

Lassi Nokelainen

Loistavaa tekstiä jälleen.

Koskaan minkään kieltäminen ei johda hyvään ja pysyvään ratkaisuun (tyyliin Japani ja Ruotsi harvoja poikkeuksia säännössä - mutta niissäkin se ei ole kokonaan hävinnyt, lievittynyt vain).

Seksin myynnin ja ostamisen laillistaminen sensijaan ensinnäkin toisi verotuloja, toisekseen lisäisi yksityisyrittämistä ja lisäksi muuttaisi ehkä jopa tämän ilmiön imagoa. Ehkä se ei olisi sitten niin tabua jos se olisi sallittua?

Lisäksi maahanmuuttajat ja kieltä osaamattomat voisivat työllistyä helpommin.

Itse en osta nyt seksiä enkä koskaan tulisi ostamaan, vaikka se olisi laillista. Toivoisin vain että se olisi muille mahdollisuus valita tälläinen palvelu laillisesti.

--

Tietenkin vastapainoksi pimeän työn valvonta voi olla vaikeaa. Ja ihmiskaupan harjoittajien reagointia on vaikea ennustaa. Mitä jos he haluavat pitää omastaan kiinni ja pyrkivät luomaan kartelleja, valtaamaan reviirejä ja pitämään tarkoituksella lailliset yrittäjäkilpailijat pois katukuvasta?

--

ja ainahan on vaihtoehtona lain nykyisenäpitäminen ja sen kiertäminen - miten jos olisi leffastudio jossa on näyttelijöitä ja kameroita. Kameran edessä kuvattu seksi on laillista jos seksistä ei maksa - voittoa firma voisi tehdä kuitenkin lainaamalla kameraa, kuvaustilaa ja lavasteita asiakkaan käyttöön.

Käyttäjän vik kuva
Virpi Kauko

Hyvä kirjoitus Hanna-Kaisalta. Seksin ostokielto on hyvä esimerkki asiasta, jossa "hyvän tarkoituksen" verukkeella todellisuudessa pahennetaan sitä ongelmaa, jota muka yritetään ratkaista.

Luetteloosi seksipalvelujen myyjän mahdollisista motiiveista lisäisin (Anna Kontulan Punaista Exodusta lukeneena) että joillekin se voi olla ihan mieluisaakin työtä. Veikkaan, että aika harva ihminen on sellaisessa unelmaduunissa, jota tekisi vaikka ilman palkkaa. Useimmille työnteon päämotiivi lienee tarve ansaita elantonsa, oli ala mikä tahansa.

Lassi, seksin myyminen ja ostaminen on laillista, kunhan myyjä ei ole ns. ihmiskaupan uhri, joten tarkentaisitko mitä tarkoitat "laillistamisella"?

Miusa U

Hesarin mukaan seksin ostokielto ei vähentynyt prostituutiota Ruotsissa eikä Norjassa. Ruotsissa sen sijaan raiskaukset ovat 6 kertaa yleisempiä kuin Saksassa, jossa bordellit ovat sallittuja.

Kyllä laissa pitäisi sallia vapaaehtoinen seksi eikä tehdä sitä yhtä laittomaksi kuin pakotettua.

Poiminnat